Staklo

Povijest proizvodnje stakla ide unatrag do 3500 prije Krista u Mezopotamiji. Njihova proizvodnja je bila drugorazredna kopija staklenih objekata iz Egipta gdje je ovaj kompleksni zanat zapravo započeo. Prvi poznati stakleni objekti su bile perle, moguće izvorno proizvedene kao nusproizvod metalurgije ili procesom glaziranja. Stakleni proizvodi su ostali luksuz do katastrofe koja je krajem brončanog zaustavila proizvodnju stakla.

ADRIATIC STAKLO SISTEMI d.o.o. je generalni distributer stakla i repromaterijala za Hrvatsku i Sloveniju.

CE GLASS INDUSTRIES – u više od 30 zemalja diljem svijeta.

Gotovo 30 godina CE Glass Industries, kao nasljednik Szilánk-a postao je jedna od najznačajnijih veleprodaja stakla i staklo prerađivačkih tvrtki u centralnoj i istočnoj Europi.
Kao rezultat uspješnih i inovativnih aktivnosti na tržištu, naše linije proizvoda olakšavaju život i posao našim mušterijama na pet kontinenata, u više od 30 zemalja.
Naš cilj je razumjeti i biti u korak s najnovijim tehnološkim inovacijama u industriji arhitekture stakla, suočiti se s novim izazovima među prvima jer to ipak služi u korist našim mušterijama.

OSNOVNE VRSTE STAKLA

Izolacijsko staklo

Nekad su se u prozore i vrata ugrađivala jednostruka stakla. Danas se svi prozori i vrata (osim sobnih) izrađuju sa izo-staklom. Ovo staklo je sastavljeno od dvije ili više staklenih ploha, koje su međusobno podijeljene sa jednim ili više hermetički zatvorenih međuprostora.

Međuprostor između staklenih ploha može biti ispunjen zrakom ili nekim od inertnih plinova ako želimo da postignemo bolju toplinsku izolaciju.

Kaljeno staklo

Sigurnosno kaljeno staklo dobijamo zagrijavanjem stakla sve do granice plastičnosti na približno 600˚C, poslije čega se naglo hladi zrakom. Ovim procesom staklo dobiva visoku mehaničku i termičku otpornost. Kod loma rasipa se u mala zrnca sa tupim ivicama i tako štiti od povreda. Tako obrađeno staklo ne može se više modificirati (npr. bušiti,brusiti ili rezati).

Primjena ovog stakla je u ostakljivanju vanjskih i unutrašnjih stijena objekata (fasade), zaštitnih ograda, vrata, terasa, balkona, zimskih vrtova, telefonskih govornica, tuš kabina, brodova kao i u izradi izolacijskog stakla.

Laminirano staklo

Sigurnosno laminirano staklo (VSG) predstavlja odličan izbor za sigurnosno
ostakljivanje. Ovo staklo sastavljeno je od dvije ili više ploča stakla međusobno povezanih jednom ili više PVB (polivinilbutiral debljine 0.38mm) folija velike čvrstoće na kidanje. Ova folija može biti bezbojna ili u boji, s poboljšanom zvučnom zaštitom te ima visok stupanj UV zaštite.

U usporedbi sa sigurnosnim kaljenim staklom, sigurnosno laminirano staklo se u slučaju loma ne raspadne u sitne dijelove, što omogućava daljnje pružanje zaštite nakon loma.

Float staklo

Kada kažemo “float staklo”, zapravo mislimo na obično ravno, najčešće potpuno prozirno staklo. Ova vrsta stakla dobila je naziv po takozvanom Float postupku: tečno staklo se razlije i pluta (float = plutati) po rastaljenom kalaju te se kao i svaka tečnost razlije i postaje idealno ravna, proizvodeći kontinuiranu traku stakla visoke kvalitete.

Takvo staklo je danas najrasprostranjenije i sve se više koristi u arhitekturi bilo da se radi o interijerima ili eksterijerima odnosno fasadama, nadstrešnicama, prozorima, vratima ili pregradnim stijenama, ogradama i slično. Dostupan je u debljinama od 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 te 25 mm.

Clear vision staklo

Staklo se sastoji od osnovnog float stakla, a izmjenjenim proizvodnim
procesom se uklanja željezni oksid iz stakla koji mu inaće daje zelenkasti ton.
Izrazito čist izgled i vrlo visoka svjetlosna propusnost (92%) te prikaz boja (99%).

Parsol (absorpcijsko) staklo

PARSOL (ABSORPCIJSKO) STAKLO – Parsol je staklo bojeno u masi kroz koje se vidi kao i kroz prozirno float staklo. Proizvodi se u raznim debljinama i bojama: plava, bronza, zelena, sivkasta…. Karakteristika ovih stakala je što je njihov izgled i boja isti sa obje strane. Parsol stakla odlično upijaju svijetlost i toplinsku energiju i tako stvaraju veoma ugodan ambijent i posebnu atmosferu prostorija.

Najčešće ima primjenu u industriji namještaja i uređenju unutrašnjosti ali se primjenjuju i u vanjskim ostakljenjima u kombinaciji sa drugim staklima.

Reflektirajuće (metalik) staklo

Metalik, staklo koje na sebi ima metalizirajući nanos te pomoću njega razdjeljuje sunčevu energiju na tri načina: jedan dio reflektira, drugi dio apsorbira, a treći dio prolazi kroz staklo. Najpoznatiji tip je Stopsol, koji proizvode staklo u plavoj, zelenoj, sivoj, brončanoj, smeđoj, srebrnoj… boji. Standardne debljine su 4-10 mm.

Satinasto (mliječno) staklo

Vrsta stakla u bijeloj boji, gdje je jedna strana obrađena kemijski kiselinom. Djelomično propušta svjetlost, ali ne vidi se kroz njega. Transparentnija od mehanički pjeskarenih stakala ali ne vidi se kroz njega, najčešće u debljinama od 4 do 10 mm.

Pjeskareno staklo

Pjeskareno staklo je mliječno bijele boje i propušta svjetlost. Svako float
staklo može se pjeskariti. Pjeskarenjem se može iscrtati željeni motiv.
Ova vrsta stakla propušta svjetlost u određenom postotku ali je kroz njega nemoguće vidjeti. Staklu daje dekorativan izgled pa su ovo osobine zbog kojih je ovo staklo dosta u upotrebi u industriji namještaja i u unutrašnjem uređenju.

Kontakt

Za sve dodatne informacije i narudžbe nas kontaktirajte.

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.